Presentació d’Entre les cendres del migdia a Girona

Publicat per -TRIPODE- el

Anna Pascual i Pilar Blasco, editora de Trípode, conversaran sobre art i literatura amb la novel·la Entre les cendres del migdia el proper 14 de novembre a les 7 del vespre a la Llibreria Les Voltes de Girona.

Crònica de la presentació: 

Pilar Blasco, editora de Trípode, i Anna Pascual, autora d’Entre les cendres del migdia, conversen a la Llibreria Les Voltes de Girona sobre la creació artística i la pròpia existència, el tema cabdal de la l’obra. La trama, que es desenvolupa en un París bohemi molt ben descrit i reflectit, gira entorn de tres protagonistes diferents que estan lligats entre si: un pintor del segle XX, un poeta que als anys 20 volia fer-se un lloc a l’avantguarda surrealista, liderada per André Breton, i un fotoperiodista d’edat avançada que fa de nexe entre els altres dos personatges.
Pascual explica que, malgrat situar la trama en aquest període, no es tracta d’una novel·la històrica, si bé les referències són constants —la documentació prèvia és evident— perquè hi havia la necessitat d’ambientar l’argument en un temps concret que ella volia que quedés molt ben definit. Aquest context l’aconsegueix gràcies a un llenguatge molt ben cuidat i una tècnica narrativa molt ben treballada. Tal com explica, la paraula és un element transformador i de comunicació molt important a l’obra, no només pel que fa als recursos estilístics i literaris, sinó també pel contingut, ja que els diàlegs i les descripcions permeten veure l’evolució dels personatges i els seus canvis, un procés perfectament parlpable pel lector.

L’autora també explica la dificultat amb la qual es troba una historiadora de professió a l’hora de crear ficció, ja que cal trobar la manera adequada per situar persones que van existir en un període de la història sense caure en l’error de plantejar una classe d’història molt teòrica i acadèmica i, al mateix temps, combinar-los amb una història fictícia que perdi el rigor. Justament, a Entre les cendres del migdia, la línia que separa la realitat de la ficció és tan fina que moltes vegades ni es nota, cosa que demostra el treball i la professionalitat literària de l’autora.
En definitiva, doncs, aquesta no és una obra sobre el surrealisme. Aquest moviment aparentment sòlid i molt ben constituït és el taló de fons d’una novel·la a través de la qual es plantegen diversos temes com ara l’amor, la solitud, la identitat, la creació o la interpel·lació del món amb cada un de nosaltres des de la vessant més irracional de l’ésser humà.

 

Categories: Presentacions

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Vols guardar la teva cistella i veure els descomptes?

Mantingues la teva cistella de compra guardada escrivint el teu email, i si tenim algun descompte vigent el trobaràs al teu correu!

0

Cistella de la compra