La caiguda, de Felip Palma

14,50

La novel·la breu La caiguda (1907) ens parla de la hipocresia del matrimoni i les convencions socials a principis del segle xx, i de la difícil situació de la dona.
L’obra de Felip Palma (Palmira Ventós), tot i que va ser escassa, s’adscriu plenament al paràmetres dels autors del Modernisme, motiu pel qual li volem retre homenatge i recordar-la amb aquesta bona novel·la que fou i és La caiguda i dos dels seus contes, La Porc i La bondat d’en Lino.
Palmira Ventós va néixer a Barcelona, però passava llargues temporades a Torroella de Montgrí, d’on era el seu pare. D’aquí que en parts de la seva prosa hi reconeixerem la influència del paisatge i la parla empordanesa.

Categoria: Etiqueta:

Descripció

En aquest llibre es recull la destacada novel·la de Felip Palma (Palmira Ventós), La caiguda i dos dels seus contes que sens dubte marcaran una diferència, La Porc i La bondat d’en Lino. Un recull per gaudir dels clàssics catalans en una edició nova i polida, pero que manté la esencia i vocabularis originals d’aquesta autora modernista.

Una escriptora modernista valuosa i força desconeguda avui tot i formar part de la primera generació de narradores modernes, com Víctor Català, Carme Karr o Maria Domènech.

Felip Palma (Barcelona, 1858-1916) fou el pseudònim amb què va fer la seva aparició al món literari Palmira Ventós Cullell. Va publicar el conte de La Porc a la revista Joventut l’any 1902; Asprors de la vida, el primer recull de contes, va sortir el 1904, a l’editorial de L’Avenç; l’any 1907, va publicar la novel·la La caiguda i tres narracions: El suïcidi d’en Facet al setmanari La Tralla, i Abandonada i Sola Feminal, il·lustrades per Modest Urgell, el seu amic i mestre. També va destacar com a dramaturga: Isolats, estrenada al Romea el 1909, va causar gran impacte i molt bona crítica; fou considerada com la primera obra teatral escrita per una dona que va triomfar en el circuit professional. Dolors Montserdà la va descriure a la revista Ofrena, poc després de la seva mort prematura, com una dona plena d’entusiasme, amb molts projectes i il·lusionada per la seva carrera.

Per més informació podeu llegir algunes ressenyes externes obtingudes amb aquesta nova edició de Felip Palma:

Dades tècniques del llibre:
Pàgines: 114
Mida:15×22. Rústica amb solapes
PVP: 14,50 euros
Publicació: setembre 2021
Col·lecció: Biblioteca del modernisme
ISBN: 978-84-123920-6-7

Ressenyes

  1. Rosa Oliveros Arasa

    Per molts anys que puguem anar descobrint joies de la nostra literatura com aquesta.
    https://revistacaracters-uv.es/lefecte-seductor-de-la-sorpresa/

  2. Meritxell Català Dordal

    Felip Palma ha estat una gran descoberta i mentre llegia aquest recull he pensat més d’una vegada que com podia ser que no n’hagués sentit mai a parlar i que ens l’haguem estat perdent durant tant de temps.
    https://llegirperviurealtresvides.blogspot.com/2021/12/la-caiguda-felip-palma.html?spref=tw

  3. Teresa Costa-Gramunt

    Cal llegir La caiguda, La Porc i La bondat d’en Lino, de Felip Palma / Palmira Ventós amb el mateix interès que llegim Charles Dickens, ja que en els seus relats també s’hi descriu un món dur d’ànimes caigudes, sofrents, desgraciades.
    https://www.eixdiari.cat/opinio/doc/98168/la-caiguda-i-altres-relats-de-felip-palma.html

Afegeix una ressenya

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També us recomanem…

  • Novel·la

    La boca segellada, d’Eugène Pujarniscle

    A Serbozat, el metge protagonista d’aquesta història, allò que l’atrau envers la colònia és el desig d’altra forma de vida allunyada d’una Europa excessivament geomètrica, confinada dins un món sotmès a un reglamentisme de societat burgesa i tancada. L’autor ens evoca un Orient més metafòric que real, a on tot es vincula a uns escenaris de diferències i d’estrangeries dins …

  • Biblioteca del Modernisme

    Contes fatídics, d’Alfons Maseres

    Recuperem el millor recull de contes d’Alfons Maseres, Contes fatídics, amb un estudi introductori de Martí Duran. Aquesta edició es basa en el text que publicà L’Avenç el 1911. Està format per tretze contes escrits en anys i èpoques diferents. És per això que s’hi percep una evolució personal de l’autor i de les seves influències literàries, com ara el …

  • Biblioteca del Modernisme

    Petons, d’Alexandre de Riquer

    Petons és un recull poètic d’Alexandre de Riquer, que va escriure per a ell mateix i va quedar inèdit en vida del poeta. El lector també podrà gaudir d’altres poemes inèdits de Riquer a l’apèndix, «Altres petons». S’acompanya del pròleg d’Eliseu Trenc. L’edició ha sigut a cura de Maria Planellas.

    A Petons, el dolor de la pèrdua conviu amb l’erotisme del …

  • Biblioteca del Modernisme

    Les bullangues se comencen el dilluns, de Maria Planellas

    A cavall entre Renaixença i Modernisme, Apeles Mestres és una de les figures més representatives del món literari i artístic català del tombant de segle XIX. A través de la seva personalitat es pot traçar un recorregut pel panorama cultural i històric barceloní. La seva trajectòria es desenvolupa en una forquilla temporal que va del procés de normalització del català …