Debat a l’entorn del gènere literari del conte a Girona

Publicat per -TRIPODE- el

El dijous 24 de febrer, a les 19 h, hem organitzat un debat a l’entorn del gènere literari del conte a Girona. Ho farem a la Sala Miquel Diumé amb la col·laboració de la llibreria Les Voltes. A la tertúlia hi participaran Susagna Aluja, Oriol Guilera, Anna Pascual i Pilar Prim, autors del recull de contes I si tot fos això, i ens hi acompanyarà també l’escriptora i contista Gemma Santaló

Sobre el debat:

La conversa sobre el conte literari a Girona ha estat molt enriquidora i gratificant. Gemma Santaló, Oriol Guilera, Susagna Aluja i Pilar Prim han debatut a bastament sobre el gènere amb un públic molt entregat i interessat pel tema. Entre tots, han arribat a conclusions que permeten redefinir el conte i reivindicar-lo com es mereix. A diferència d’altres països en què la tradició contística té molta més volada, aquí ha quedat relegat i minoritzat. Catalunya, des del segle XIX, ha comptat amb molt bons contistes, però hi ha hagut més tendència a valorar la novel·la per sobre del conte, que és més proper a la poesia i requereix un major esforç i aprenentatge.
Els quatre contistes parteixen de la idea que la ficció és molt alliberadora i permet ordenar la realitat, ja sigui a partir d’un personatge o del poder mateix de la paraula. Això els porta a reflexionar sobre la utilitat i les característiques més pròpies del conte, que conceben com una mena d’il·luminació.
Escriure una novel·la és explicar un món, comenta Aluja. En canvi, escriure un conte és amagar moltes coses, és un tros de vida, una petjada, un espai molt més íntim i revelador.
Tots quatre coincideixen que entre el conte i la prosa poètica hi ha una línia molt fina i que darrere la lectura de qualsevol gènere de narrativa breu hi ha d’haver un aprenentatge.
I si tot fos això és un bon exemple d’intertextualitat. En el recull hi ha contes que segueixen el cànon més clàssic i a mesura que s’avança es produeix un canvi de paradigma molt interessant que permet parlar de diversitat i joc entre modernitat i tradició.

   

Categories: Presentacions

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Vols guardar la teva cistella?

Escriu el teu email i quan tornis tindràs la teva cistella de compra igual, amb els llibres o cursos que has escollit, i si tenim algun descompte vigent el trobaràs al teu correu!

0

Cistella de la compra