Fragments d’una poesia completa de Jeroni Zanné a Stroligut

Publicat per Ed. Trípode el

Jeroni Zanné (1873-1934) és una de les grans figures del Modernisme literari català. Va ser innovador en molts camps: com a crític musical (fou un dels principals introductors del wagnerisme a Catalunya), com a crític literari, com a poeta i com a prosista. També va traduir al català obres d’autors clàssics i contemporanis, de diverses llengües.

La seva obra poètica original té una extensió considerable i es va publicar en nou volums, a més de diversos poemes que havien romàs inèdits fins a l’actualitat. Zanné es pot considerar el principal representant del Parnassianisme a Catalunya, com ja va reconèixer la crítica del moment. Però també va introduir o seguir models de molts altres corrents i autors: el simbolisme, el neoclassicisme italià de Carducci i D’Annunzio, etc.

La seva poesia és d’una gran perfecció tècnica, d’una gran varietat de metres i d’una gran riquesa expressiva. Des del punt de vista del contingut, en gran part és de temàtica amorosa, i concretament es planteja molt sovint el dilema entre el desig d’amor carnal i la perfecció d’un amor, l’espiritual, que es considera més pur. Tanmateix, hi ha altres temes com la recreació de mons del passat, la mitologia grecoromana i germànica, la melangia per la terra perduda, etc. Zanné va emigrar a l’Argentina l’any 1913 i la seva obra va quedar pràcticament oblidada a Catalunya. En canvi, als cercles catalans de l’Argentina va gaudir d’un gran prestigi i se’l referencia molt sovint a les publicacions dels exiliats d’allà, com Ressorgiment i Catalunya.

Editorial Trípode n’acaba de publicar la Poesia original completa. Amb l’edició a cura de Martí Duran.  

Article publicat el 6/3/2019 a STROLIGUT.COM

Categories: Notícies

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Vols guardar la teva cistella per després?

Mantingues els llibres escollits guardats només escrivint el teu email. Si tenim algun DESCOMPTE vigent l'enviarem al teu correu!

0

Cistella de la compra