Extravagància boreal, de Josep Lázaro

Publicat per -TRIPODE- el

A Extravagància boreal hi ha una necessitat de transformació, d’una dona que, nua de recances, inicia un comiat o diversos. El poemari s’estructura en quatre parts: «La caducitat de cada circumstància», «Intervals sense retorn», «Paratge per mossegar» i «Variacions». Les tres primeres, diu Ballester, es podrien concebre com a una de sola, en canvi, a l’última en comença una de nova, on es percep una fugida inassolible.

Els poemes de Josep Lázaro, que tenen «veu de dona», tracten el seu periple terrenal i poètic cap a la fugida. Sorprenen per la seva originalitat, tendresa i sentit de l’humor per la part que té de narrativa: «les paraules referides a allò quotidià són escrites amb sornegueria noucentista», comenta Rosina Ballester. El títol ens situa en allò que ens porta fora de certs límits (extravagant) i també nord enllà, on el poeta, amb la seva pròpia brúixola, trobarà la fi del periple vital (boreal). Fi, com a termini i finalitat. Perquè, mentre cerquem la direcció, la vida se’ns acaba.

 

Josep Lázaro (Sant Sadurní d’Anoia, 1968). Ha estudiat Llengua i Literatura Catalanes a la UOC. L’any 2010 quan començava a dialogar amb la poesia «Ratllo la indigència dormint la por / sota les teves aixelles», va publicar el primer poemari, L’oblit desballestat, dins del tercer volum Zenit de la Gent del Llamp. En l’actualitat combina l’escriptura amb la seva feina de sommelier i tot que a Extravagància boreal no es percep cap traça de vi, sí que hi ha una necessitat de transformació, i no precisament la del most en alcohol, sinó la d’un ésser que inicia adeus, nua de recances, un cop bullida l’arrogància de les hores tèrboles.

  • «És aquesta descarada combinació, aquest traspassar el convencional que ens regala Josep Lázaro, allò que dona originalitat i veritat a la seva poesia. A aquest llibre, que arriba més enllà del nord.» Rosina Ballester
  • Nota de premsa

Dades tècniques Extravagància boreal:
Autora: Josep Lázaro
Pàgines: 86
Mida: 19×13. Rústica amb solapes
PVP: 13,00 euros
Publicació: abril 2023
ISBN: 978-84-125865-9-6


3 comentaris

La Setmana del Llibre en Català 2023 - Editorial Trípode · 23/08/2023 a les 9:54

[…] Extravagància boreal, […]

Extravagància boreal, de Josep Làzaro - Editorial Trípode · 20/06/2023 a les 12:25

[…] Extravagància boreal, de Josep Làzaro Data de publicació: abril 2023 Nota de premsa: aquí […]

La Fura es fa ressò d'Extravagància boreal - Editorial Trípode · 05/04/2023 a les 10:05

[…] Fura, informatiu del Penedès i el Garraf, dona a conèixer Extravagància boreal, de Josep […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Vols guardar la teva cistella per després?

Mantingues els llibres escollits guardats només escrivint el teu email. Si tenim algun DESCOMPTE vigent l'enviarem al teu correu!

0

Cistella de la compra