Ciutadà Canalda, d’Isidre Grau

Publicat per -TRIPODE- el

Abril 2010. El periodista Eloi Boada rep l’encàrrec d’una biografia del constructor Romà Canalda, personatge mitificat, clau en el creixement de Montcerdà. El periodista esbrinarà des dels seus orígens al poble de Peguera, la colònia minera de Sant Corneli i Balsareny, fins als estudis a l’Escola d’Aparelladors de Barcelona, on va coincidir amb el seu millor amic, Lluís Serracanta, amb qui compartiria el servei militar a Talarn i determinaria els seus inicis a Montcerdà, on va ser una figura pública rellevant. Al llarg d’unes setmanes de converses, entre convulsions familiars, periodista i biografiat entren en una relació cada cop més personal, fins que l’esclat als mitjans de comunicació d’una trama de corrupció interromp el projecte.

Vuit anys després Eloi Boada decideix escriure tot el que sap de Romà Canalda. La seva narració s’endinsa lliurement tant en els diferents episodis del passat com en els enigmes familiars viscuts aquells dies.

 

Isidre Grau (Sabadell, 1945) és autor de divuit novel·les, entre les quals destaquem la pentalogia d’Els colors de l’aigua (Premi Sant Jordi 1985), La ciutat dels solitaris, L’home que perseguia la veritat, Un dissabte de  primavera i Setanta-tres dies amb el pare. Ha conreat narrativa breu, recopilada a La pell dels anys. Contes 1981-1994, i posteriorment ampliada amb El dia de l’incident i Pinyols madurs, contes difosos a Núvol. En una línia memorialista, ha publicat Primer paisatge, amb records d’infància ficcionats. Durant els quinze anys d’impartir tècniques de novel·la i de conte a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, va publicar al diari Avui articles amb reflexions sobre l’escriptura, i després va recollir aquesta experiència en els assaigs literaris L’arquitectura del conte (nova edició ampliada el 2016) i La maleta de l’escriptor (nova edició revisada el 2019). Va ser membre del col·lectiu Ofèlia Dracs.

  • «Una història molt ben narrada amb un retrat precís dels personatges i una anàlisi magnífica de les relacions humanes, una autèntica lliçó de psicologia i de saviesa pràctica, amb uns diàlegs directes i transparents. Impossible no fer-te-la teva. Un gran escriptor i una gran novel·la», Xavier Pedrals.
  • Llegeix un fragment de la novel·la aquí.
  • Més informació a la nota de premsa.

Dades tècniques Ciutadà Canalda:
Autora: Isidre Grau
Pàgines: 446
Mida: 14×21. Rústica amb solapes
PVP: 22,00 euros
Publicació: març 2023
ISBN: 978-84-125865-6-5


3 comentaris

La ràdio Cerdanyola Info entrevista Isidre Grau - Editorial Trípode · 28/03/2023 a les 13:45

[…] Grau parla sobre Ciutadà Canalda, la seva última novel·la, a la ràdio Cerdanyola […]

Ciutadà Canalda és notícia a Cerdanyola Info - Editorial Trípode · 23/03/2023 a les 10:28

[…] Cerdanyola Info es fa ressò de la novetat d’Isidre Grau, Ciutadà Canalda. […]

Presentació de Ciutadà Canalda a Cerdanyola del Vallès - Editorial Trípode · 15/03/2023 a les 13:02

[…] Grau presentar Ciutadà Canalda a Cerdanyola del Vallès el proper 29 de març, a les 18.30 h, al Museu d’Art de Cerdanyola. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Vols guardar la teva cistella?

Escriu el teu email i quan tornis tindràs la teva cistella de compra igual, amb els llibres o cursos que has escollit, i si tenim algun descompte vigent el trobaràs al teu correu!

0

Cistella de la compra